Wyświetlanie jednego wyniku

Kolby okrągłodenne
Kolby okrągłodenne
Kolba okrągłodenna to trwałe i wytrzymałe naczynie laboratoryjne. Wykorzystywana jest w przeprowadzeniu reakcji chemicznych, takich jak destylacja lub ekstrakcja. Można ją z powodzeniem używać do równomiernego podgrzewania substancji. Ze względu na swój kształt i rodzaj zastosowanego szkła wytrzymuje duże różnice temperatur, a także wysokie ciśnienie. Kolba okrągłodenna może posiadać szlif, który pozwala na jej zamknięcie korkiem lub połączenie z innymi elementami aparatury, np. z chłodnicą lub termometrem.
Kolba okrągłodenna – rodzaje
Kolba okrągłodenna, może różnić się swoim kształtem. Wyróżniamy następujące rodzaje tego typu naczyń:
- kolby kuliste jednoszyjne – posiadają jedną szyję, która może różnić się długością i szerokością,
- kolby gruszkowate i sercowate – ich profil przypomina te dwie formy – gruszki i serca,
- kolby Schlenka – mogą mieć różne kształty, ich cechą charakterystyczną jest jedna szyją i boczny kran z oliwką, który pozwala na przyłączenie do próżni,
- kolby Witta – posiadają kilka szyjek, które mogą być proste lub skośne z szyjami prostymi lub ukośnymi.
Wszystkie dostarczane przez nas kolby wykonane są z wysokiej jakości szkła borokrzemowego i spełniają normy obowiązujące dla środowiska laboratorium. Materiał, z którego są wykonane sprawia, że są odporne na działanie kwasów, roztworów zasadowych i gorącej wody. Ich kulisty kształt sprawia, że doskonale radzą sobie z dużymi różnicami ciśnień oraz umożliwiają równomierne ogrzewanie roztworów, np. w czaszach grzejnych. Wykorzystywane są do doświadczeń i badań w warunkach dużego ciśnienia i próżni. Ich pojemność mieści się w zakresie od kilku do kilkudziesięciu tysięcy mililitrów.