Dogodne formy płatności   Dogodne formy płatności

Darmowa dostawa   Darmowa dostawa od 150zł

Szybka wysyłka   Wysyłka w ciągu 24 godzin

Rodzaje i właściwości szkła laboratoryjnego

szkło laboratoryjne

W laboratoriach największą uwagę poświęca się maszynom, urządzeniom i czynnikom chemicznym. Natomiast niezwykle istotne jest również dobranie odpowiedniego szkła laboratoryjnego, aby wszystkie prowadzone badania i analizy zachodziły w przystosowanym do tego środowisku oraz przynosiły oczekiwane rezultaty. Czym jest takie szkło i jakie są jego rodzaje?

Szkło laboratoryjne – najważniejsze parametry

Dobrze jest mieć świadomość, że szkło laboratoryjne ma nieco inne parametry techniczne niż szkło, które stosujemy na co dzień w domach. Przede wszystkim jest ono niezwykle odporne na zmienne: wysokie i niskie temperatury, co sprawdza się, gdy trzeba podgrzać rozmaite ciecze i substancje. Jest też odporne na działanie czynników chemicznych, nie zmienia ich składu i sposobu działania. Dzięki mieszankom minerałów wykorzystanych do produkcji trudniej je również zbić czy porysować.

Jest to wysokiej klasy szkło, do którego produkcji używa się tlenków boru, glinu, cynku, magnezu czy baru. Mieszanki różnych surowców sprawiają, że aparatura, która z nich powstaje, jest łatwiej (szkło sodowe) lub trudniej topliwa (szkło potasowe), odporne na działanie wody, ale już nie tak odporne na zasady i kwasy (szkło duranowe) lub odporne na temperaturę, wodę i substancje chemiczne (szkło jenajskie).

Zastosowanie szkła laboratoryjnego

Dzięki swoim właściwościom szkło laboratoryjne wykorzystywane jest przede wszystkim do produkcji aparatury chemicznej, szklanych sprzętów używanych w laboratoriach do analiz czy szyb i pomocniczych urządzeń. Popularne są na przykład:

  • zlewki,
  • krystalizatory,
  • bagietki szklane,
  • probówki,
  • cylindry miarowe,
  • lejki,
  • szkiełka zegarkowe,
  • chłodnice,
  • rozdzielacze,
  • pipety,
  • parowniczki i tygle,
  • moździerze.

Poza butelkami najczęściej stosowane w laboratorium są kolby, które mają różne kształty i pojemność, płaskie lub wypukłe dno i jedną, lub kilka szyjek. Poddawane są intensywnej eksploatacji, podczas destylacji czy zobojętniania, więc szkło laboratoryjne jest gwarancją bezpiecznego ich używania.