Wśród drobnego sprzętu dla laboratoriów mamy w sprzedaży m.in. refraktometry laboratoryjne. Refraktometry są urządzeniami używanymi do wykonania pomiaru współczynnika załamania światła (tzw. indeksu refrakcji) pozwalającego określić niektóre właściwości badanej substancji. Określenie indeksu refrakcji służy do identyfikacji próbek, a także jest jednym z kryteriów oceny czystości materiału poddawanego badaniu. Badanie to przydatne jest głównie do oceny czystości różnych cieczy.

Rodzaje dostępnych refraktometrów i ich zastosowanie

Za pośrednictwem naszej firmy można nabyć dowolny rodzaj refraktometru, dobierając ten przyrząd do indywidualnych potrzeb. Może to być na przykład najdokładniejszy w pomiarach refraktometr Abbego, wykorzystujący całkowite wewnętrzne odbicie światła. Jedną z najbardziej cennych cech tego typu refraktometrów jest możliwość szybkiego oznaczenia współczynnika refrakcji badanych substancji. Charakteryzują się przy tym bardzo prostą obsługą. Są niezstąpione w badaniach smarów, olejów, farb i innych odczynników chemicznych. Sprawdzają się także w laboratoriach farmaceutycznych i kosmetycznych. Oferujemy również automatyczne lub półautomatyczne refraktometry cyfrowe, których przeznaczeniem są głównie badania wykonywane w przemyśle spożywczym, chemicznym i petrochemicznym. Charakterystyczną dla nich cechą jest największy zakres pomiarowy, powtarzalność wyników oraz kontrola termiczna próbek w trakcie pomiaru. Dzięki dużemu zakresowi pomiarowemu należą do najbardziej uniwersalnych urządzeń tego rodzaju, a przy tym dają wiarygodne wyniki po przebadaniu niewielkiej ilości substancji. Do wielu badań przydają się również refraktometry ręczne, które dzięki kompaktowej konstrukcji mogą być używane zarówno w warunkach laboratoryjnych, jak i w terenie. Te poręczne przyrządy używane są do identyfikacji związków chemicznych i wykrywania zanieczyszczeń w cieczach. Znajdują zastosowanie m.in. w branży kontroli jakości. Przydają się także w analizach produktów spożywczych, np. do pomiaru zawartości cukru w artykułach takich jak soki, napoje, dżemy, miód.

Close Menu
×

Koszyk